Oplevelser

Biikebål

Dagen d. 21. februar er en dag som mange ser frem til med glæde, for dette er dagen som markerer afslutningen på vinteren og forårets komme. Dette fejres traditionen tro med et stort bål ved kysten, båltaler og ikke mindst efterfulgt af fælles spisning med egnsretten grønlangkål.

Denne tradition er meget udbredt i Nordfriesland, i det nordlige Tyskland – hvor det her kaldes “Biikebrennen” eller på nordfriisisk “Biikebrånen”. Ordet biike kommer fra det gamle friisiske ord “Biake” og betyder lysbål. Oprindeligt havde det en praktisk betydning, nemlig at guide fiskerne så at de vidste at nu nærmede de sig den friisiske kyst. Med tiden kom de stationære fyrtårne til, og idag er Biikebrennen en social og hyggelig sammenkomst. Flere vælger at mødes og gå i optog med fakler mod bålpladsen.

I helt tidligere tider, var det en ofringsfest for at ære den største gud nemlig Odin. Her blev der danset med brændende halmfakler, på byens hellige plads for at vise deres offer til Odin.

I Danmark er traditionen ikke så udbredt, primært ved sønderjydske Vestkyst – hvor det kaldes “Peters Awten”. En tradition som mindre om den danske sankt Hans-aften, som istedet finder sted om sommeren.

Tiden op til den 21. februar bruges til at beskære træer og buske, de afskårne grene bliver dermed brugt til opbygningen af det store bål. Dette bruges også som en god anledning til at brænde de mange indsamlede juletræer af, eller andet træaffald som man har liggende.

Biikebrennen er dog i år aflyst grundet Corona, men på Sylt har man fået lov til istedet at holde en virtuel begivenhed med bål men uden forsamling af tilskuere ved bålet. Istedet kan man sidde derhjemme med sin grønlangkål og nyde det flotte bål.

Den virtuelle bålfest kan ses fra kl. 17.45 – søndag d. 21. februar via et samarbejde mellem shz.de og Sylt1, som gør det muligt at se begivenhed gratis på https://www.shz.de/…/sylter-biike-2021-im-kostenlosen…

Grønlangkål med pølse