
Østersfestival i Danmark
Østers er for mange en udsøgt spise, og ikke mindst østers fra Vadehavet. Enten elsker man østers ellers holder man sig langt væk, østers er blandt andet også kendt for at være en noget dyr og fashionabel spise som ikke er for alle pengepunge. Netop østers fra Vadehavet har en helt unik smag og er kendt for at være særdeles velsmagende, og får rosende omtale af blandt andet Michelinkokke. Nu er der mulighed for at alle kan smage på de lokale østers fra Vadehavet, når Danmarks Østersfestival slår dørene op i dagene d. 8. – 11. oktober 2021. Festivallen byder på forskellige aktiviteter som guidede østersture, middag på Schackenborg Slot og gå på opdagelse blandt bordene med småhapsere med østers samt ikke mindst konkurrencen – Årets Østerskok 2021. Aktiviteterne foregår i Tønder og på Rømø. Derudover har flere restauranter i Tønder og Sønderjylland valgt at tage østers med i køkkenet og på menukortet, så det er spændende at se hvilke retter der kommer ud af det.
En af deltagerne ved festivallen er 26-årige Emilie Qvist Kjærgaard. Emilie Qvist Kjærgaard er blandt andet kendt fra sin deltagelse i tv-programmet Madnørderne som er blevet vist på DR1, hun åbnede tidligere på året sin egen restaurant Medvind i Hanstholm, hvor hun lægger vægt på at bruge lokale råvarer for sæsonen. Hun stiller op til konkurrencen Årets Østerskok sammen med Simon Basballe, souschef på restaurant Lyst i Vejle, der fik sin første Michelinstjerne i denne uge.
Kokkene fra Medvind og Lyst får skarp konkurrence til titlen som Årets Østerskok af Steffen Villadsen, gastronomisk chef for Molskroens restauranter. Villadsen har allerede afsløret, at han vil arbejde med østers og satay-sauce inspireret af asiatisk kogekunst på festivalen. Nicolaj Møller fra den meget roste restaurant Treetop i Vejle kommer også med en ret med noter af østen, nemlig østers med wasabi og agurk. Det er anden gang, han deltager i konkurrencen, første gang sluttede han som nummer to, denne gang går han efter førstepladsen, og med en læretid på den nærliggende Schackenborg Slotskro har han en klar hjemmebanefordel. Nicolas Min Jørgensen fra restaurant Agger Darling stiller op i konkurrencen ’det salte køkken’, men der vil også blive kåret vindere i ’det søde køkken’ og for østers i smørrebrød. Gæster kan smage på alle retterne for 40 kroner per hapser.
Østers Festival 2019 Dommer Marie Holm – Årets Østerskok 2019
Foruden de danske deltagere kommer der kokke fra en række europæiske lande heriblandt Tim Boury, restaurant Boury med to Michelinstjerner, Marcelo Ballardin fra restaurant OAK med en Michelinstjerne, Eric Ivanidis fra restaurant DOOR 73, Bruno Timperman fra Bistro Bruut, Edoardo Pellicano fra restaurant Maos med en Michelinstjerne, Nino Rossi, restaurant Qafiz og Lele Usai, restaurant Il Tino – begge med én Michelinstjerne.
Konkurrencens dommerpanel består af flere stjernekokke fra ind- og udland, blandt andet Rasmus Munk fra Alchemist med to Michelinstjerner, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær med to Michelinstjerner, Thorsten Schmidt fra Restaurant Barr, Kenneth Toft Hansen fra Svinkløv Badehotel og Guldvinder af Bocuse d’Or 2019. Fra Tyskland kommer en af landets mest ansete kokke Robert Stolz – indehaver af en Michelinstjerne. I dommerpanelet sidder blandt andet også Selina Juul fra madbevægelsen Stop Spild Af Mad samt radio- og tv-værten Felix Smith.
Du kan læse mere om festivallen på deres website, herunder også program for aktiviteterne – https://www.danmarksoestersfestival.dk/

Fotokredits for alle billeder i dette indlæg – fotograf Søren F. Gammelmark og Danmarks Østersfestival