Vadehavet er et helt specielt og unikt naturområde som strækker sig fra Esbjerg på den jyske vestkyst, ned langs kysten af Schleswig-Holstein på den tyske side og helt ned til Den Helder i Holland. Et område som strækker sig over 500 km kystlinie, hvoraf den danske del blot udgør en lille del, halvdelen af området befinder sig i Tyskland og lidt under halvdelen er i Holland. På dansk hedder det Vadehavet, på tysk er det Wattenmeer eller Wattensee, og den hollandske version er Waddenzee.
Det er et område som er karakteriseret af tidevand, fugleliv og marskområde. Fra naturens side er området præget af tidevand, det vil sige vand som kommer og går afhængig af solen og månens daglige bevægelser. Det betyder, at i løbet af dagen trækker vandet sig tilbage – ebbe, for senere at vende tilbage og få vandstanden til at stige – flod. Hvornår dette foregår i løbet af dagen, kan fastlægges nærmest på minuttal og der er udarbejdet oversigter som viser hvornår det helt præcist sker. I gennemsnit går der ca. 6 timer fra vandet trækker sig tilbage til at det kommer igen.
Selve vade-området er præget af et mudret terræn, heraf navnet – som danner et mønster med mange små søer og kanaler som igen bliver dækket til når vandet vender tilbage. Disse søer og kanaler er hjemsted for mange smådyr som får næring og føde når vandet kommer og går i sin daglige rytme.
I 2009 blev den tyske og hollandske del af Vadehavet tildelt æren af at være optaget på UNESCO’s Verdensarvliste, og i 2014 kom den danske del af Vadehavet også med på listen over steder med bevaringsværdig og kulturmæssig betydning.